Vloertegels egaliseren: waarom en hoe

Vloertegels egaliseren is zeker mogelijk. Het betekent wel dat het karakter van de tegelvloer verdwijnt. Bij egalisatie wordt een vloer één vlak geheel. Dit geeft overigens wel nieuwe mogelijkheden.

Een tegelvloervloer egaliseren betekent dat er een laag egaline wordt aangebracht om alle oneffenheden en beschadigingen weg te werken. Van egaline bestaan verschillende varianten. De egaline heeft na het aanbrengen enkele dagen nodig om hard te worden. Het resultaat is een strakke, effen vloer. De voegen tussen de tegels zullen niet meer zichtbaar zijn: alles lijkt één geheel.

Vloertegels egaliseren: hoe gaat dat

Een tegelvloer egaliseren komt minder voor, omdat mensen vaak speciaal voor tegels kiezen. Maar wie bijvoorbeeld een ouder huis koopt en een daar aanwezige vloertegels niet wil behouden, kan met egalisatie relatief eenvoudig een nieuwe vloer maken.

Hoe gaat dit in zijn werk?

  • Eerst moeten de tegels goed worden ontvet.
  • Daarna moet de tegelvloer mat worden geschuurd.
  • Hierna is het aangeraden om een 2-componentenprimer aan te brengen op de tegels. Deze zorgt ervoor dat de egaline goed hecht.
  • Breng vervolgens de egaline aan. We raden aan om dit uit te besteden aan ervaren professionals, want egaliseren is heel secuur werk.
  • Is de egaline droog, wat tot een week kan duren, kan de vloer op verschillende manieren worden afgewerkt.

Vloercoatings voor geëgaliseerde tegelvloer

Een egalinevloer afwerken kan met het leggen van een vloerbedekking, maar ook met een coating. Het aanbrengen van vloercoatings op egalinevloeren is relatief goedkoop en gemakkelijk. Bovendien blijft het mogelijk om later van kleur te wisselen of alsnog vloerbedekking aan te brengen.

Bij het aanbrengen van vloercoating op een geëgaliseerde tegelvloer raden we aan de egalinevloer eerst licht op te schuren. Breng dan een primer aan en een topcoating. Bij een transparante afwerking kan één laag voldoende zijn. Wie kiest voor dekkende verf, brengt het best twee lagen aan. Lees alle details in onze werkwijzer egalinevloer verven.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het egaliseren, reinigen of verven van vloertegels, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.