Vloertegels ontvetten: kies niet zomaar een ontvetter

Vloertegels ontvetten kan met tal van producten. Toch zijn lang niet alle middelen even goed. Ga je een tegelvloer verven, is het wel heel belangrijk om een ontvetter te gebruiken van hoge kwaliteit.

Waarom moet je vloertegels ontvetten voordat je een vloercoating aanbrengt? Op elke vloer blijft vet achter. Vaak is dit niet met het blote oog zichtbaar. Vet gaat echter niet samen met verf. Een coating kan niet goed hechten op vetvlekken. Daarom is een tegelvloer ontvetten een vast onderdeel van het verven van tegels. Zeker in een badkamer komen we veel sporen van vet tegen op de vloer. Dan gaat het om huidvet dat we met onze blote voeten hebben achtergelaten.

Wie niet goed ontvet en toch gaat verven, neemt een risico. In de meeste gevallen zal verf niet goed hechten op vloertegels die onvoldoende zijn ontvet. Raadpleeg voor meer details ook onze werkwijzer vloertegels verven.

Waarmee vloertegels ontvetten

Er zijn verschillende producten op de markt die tegelvloeren kunnen ontvetten. Keuze genoeg, maar niet elk product doet wat het belooft. Bijvoorbeeld, ammoniak weekt vet wel los, maar het lost geen vet op: ammoniak verdeelt het vet eigenlijk in kleinere deeltjes over een groter oppervlak. Dus geen echte oplossing, letterlijk en figuurlijk. Bovendien is ammoniak schadelijk voor mens en milieu. En dan zwijgen we nog over de penetrante geur.

Kies beter een product dat werkt én geen schade toebrengt. Industriële zeep is wel vaak effectief, zeker de modernere soorten. Ze lossen het vet echt op en verschralen de ondergrond. Dat is precies het effect wat je nodig hebt. Het oppervlak is dan echt klaar om behandeld te worden met vloercoating. Vandaar dat we voor het ontvetten van tegelvloeren dit soort producten aanbevelen. Inno Vloerreiniger is hiervan een goed voorbeeld.

Meer info over ontvetters

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het ontvetten en verven van vloertegels, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.