Betonlook vloer in nieuwbouw maken

Een betonlook vloer is ook in nieuwbouw een mooie oplossing. Hoewel niet moeilijk om te maken, is jezelf goed informeren wel een must. Volg ons advies in dit artikel.

Een betonlook vloer met een transparante coating is mogelijk voor beton, anhydriet, egaline en zandcementvloeren. De vloer behoudt het robuuste, stoere uiterlijk maar wordt wel goed beschermd tegen vuil, vocht en vlekken. Een alternatief is een vloer in een grijze betonkleur verven. Dit zien we veel bij tegels. Ook dan wordt soms van een betonlook gesproken. Hier beperken we ons tot de transparante vloercoatings.

Voordelen betonlook vloer in nieuwbouw

  • Elke steenachtige vloer is uniek. Een betonlook bewaart dit unieke karakter. Je maakt van je huis iets bijzonders. Het is een beetje als wonen op een ruwe vloer, maar met de voordelen van een coating.
  • Heb je er na een tijd genoeg van? Dat is er geen man overboord. Je kunt altijd overschilderen in een andere kleur of kiezen voor vaste vloerbedekking.
  • Heb je vloerverwarming, dan verlies je door een coating geen warmte.
  • Een betonnen vloer afwerken met een transparante toplaag (betonlook) is goedkoper dan elk andere afwerking van de vloer. De kosten van 1 m2 voor een primer en toplaag liggen rond 7 euro.

Lees onze werkwijzer over betonlook vloer verven met vloercoatings.

Transparante vloercoating aanbrengen

Een nieuwe vloer moet altijd voorbehandeld worden. Het ligt aan de ondergrond hoe je dit doet. Zo moet beton vaak gestraald worden (bij grote oppervlakken) of geschuurd met een diamantschuurmachine. Anhydriet en zandcement schuur je op met een parketschuurmachine. Een cementdekvloer wordt vaak gepleisterd of gevlinderd. Vlinderen geeft een vlinderachtige look.

Je begint de schilderklus van een cementdekvloer met een schoonmaakbeurt. Na het schuren breng je een laag primer aan. Voor een betonlook adviseren we de Inno Vloerprimer 1K. Deze geeft weinig tot geen rolbanen. Zijn ze er toch, breng dan een tweede laag aan.

Hierna werk je af met Inno Topcoat 2K Transparant. Deze transparante topcoating vergeelt niet door UV-straling of vloerverwarming, zodat de vloer lang mooi blijft. In ruimtes met vloeren die maar licht worden belast is Inno Topcoat 1K Transparant een prima keus. Ook deze is UV-bestendig en heeft geen problemen met vloerverwarming.

Meer weten over betonlook?

Een betonlook vloer maak je binnen enkele dagen. Hierna heb je er jaren plezier van. Onderhoud is een koud kunstje, want de vloer laat zich gemakkelijk dweilen. Onze handleiding beantwoordt tal van vragen over het werken met vloercoatings.

Nog vragen over over het maken van betonlook vloeren in nieuwbouw? Op zoek naar gericht verfadvies? Bel ons op +31 06 268 392 79.