Betonvloer beschermen met vloercoating

Hoe moet je een betonvloer beschermen? Er zijn twee manieren die overigens prima samen gaan: impregneren en coaten. Zo wordt het beton bestand tegen zware belasting, vocht, vet en chemische stoffen.

Wie een ruwe vloer wil beschermen heeft de keus tussen impregneren en coaten.

  • Bij impregneren dringt het impregneermiddel in het beton. Dit geeft hechting aan de eindlaag. Ook voorkomt het aantasting door vocht en vuil. Na behandeling met impregneer ziet de vloer er nog even ruw uit als voordien. Alleen impregneren is niet erg duurzaam en alleen effectief als het direct na het storten van het beton wordt gedaan.
  • Een coating zorgt voor een filmlaag die ondoordringbaar is voor vuil en vocht. Een betonvloer met een goede betoncoating is geheel gesloten, dus waterdicht. Daarnaast heeft een coating een esthetisch effect: je maakt de vloer mooier.

Zie de coating van een betonvloer als een jasje voor uw vloer, zoals u zelf buiten een jas draagt tegen regen en kou. Volg onze werkwijzer betonvloer verven en er kan niets mis gaan.

Betonvloer beschermen met vloercoating

Wie de best mogelijke bescherming wil voor een betonnen vloer, kiest voor een 2-componenten betoncoating. Deze bestaat uit twee afzonderlijke componenten die kort voor gebruik worden gemengd.

De eerste component is een basisverf, de tweede een kunsthars van polyurethaan of epoxy. Dit laatste zorgt voor een keiharde toplaag waar vrijwel niets doorheen gaat. Een ideale oplossing voor vloeren die zwaar worden belast, bijvoorbeeld in fabrieken, winkels, garages, magazijnen en werkplaatsen. Chemische stoffen maken geen kans en vloeistoffen blijven er gewoon op liggen.

Er zijn ook 1-componentcoatings die geschikt zijn voor licht tot matig belaste vloeren. Deze kunnen direct uit de pot worden aangebracht. Ze zijn vooral goed voor thuisgebruik.

Breng eventueel een transparante toplaag aan voor extra bescherming tegen krassen. Ook transparante coatings zijn er in twee varianten, met een of twee componenten.

Betonvloer beschermen door onderhoud

Een betonvloer beschermen doet u ook door de vloer te onderhouden. Vlekken en vuil verwijdert u het best zo snel mogelijk. Zuren kunnen vlekken veroorzaken, ook zuren die we in frisdrink en fruitsap aantreffen. Vaak is water voldoende om een betonvloer die een vloercoating heeft schoon te houden. Voeg bij hardnekkig vuil natuurlijke zeep toe.

Vegen en stofzuigen voorkomen dat zand en vuil de beschermende bovenlaag afschuren. Pas op met kalkreinigers. Het is beter vochtige spullen niet op de vloer te laten staan. Ook chloor gebruikt u beter niet.

Meer weten over het beschermen van betonvloeren? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten en beantwoordt alle vragen over vloercoatings. Bel ons voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.