Betonvloer coaten: stappenplan

Een betonvloer coaten doet u waarschijnlijk niet elke dag. Als u echter de stappen hieronder volgt, kan er weinig misgaan.

Het is even werken, maar het loont: u krijgt er een betonnen vloer mee die fris oogt in de kleur van uw voorkeur, gemakkelijk is schoon te maken en jaren mee kan. Het stappenplan hieronder valt in twee delen uiteen. Eerst de voorbereiding die u moet treffen, daarna het betonvloer verven zelf. Tot slot nog een paar woordjes over de juiste vloerverf. Doe er uw voordeel mee!

Voorbereiding betonvloer coaten

 • Zorg ervoor dat de betonvloer vrij is van vet en stof. Verwijder cementsluier (door te schuren, korrel 100) en breng waar nodig reparaties aan de betonvloer aan.
 • Hebt u een gladde betonvloer? Lichtjes opschuren met een staalborstel verbetert de hechting van de vloerverf.
 • Ga geen betonvloer coaten die nog niet droog is. Een nieuwe vloer is pas geschikt voor behandeling na vier tot zes weken (vuistregel: 1cm laagdikte = 1 week wachttijd).
 • Controleer het vochtgehalte door een stuk transparant plastic met tape op de vloer aan te brengen. Trek het na 24 uur los. Is er sprake van condensvorming, is de vloer nog te vochtig. Laat nog even drogen.
 • Vertoont de vloer oneffenheden, kan het nodig zijn een diamantschuurmachine in te zetten, te huur bij verhuurbedrijven van gereedschap. Alleen te gebruiken bij echt beton. Gebruik geen gewone schuurmachine op ruw beton, want die geeft een averechts effect.
 • Voor anhydriet en zandcement moet u nooit een diamantschuurmachine gebruiken, maar een gewone (parket)schuurmachine.
 • Het is wellicht nodig om oude verflagen te verwijderen. Dit kan door te branden of föhnen, door te schuren of met afbijtmiddelen. Een betonvloer schuren is meestal de veiligste optie. Laat afbijtmiddelen liever over aan de vakman.
 • Hebt u vloerverwarming, zet deze dan uit voordat u gaat verven. Na het schilderen kan de verwarming geleidelijk hoger worden gezet.

Betonvloer coaten: het verven zelf

 • Is de vloer poreus, is het verstandig te beginnen met een primer. Dit is een grondverf die in het beton dringt en gaten en scheuren opvult. Eén laag volstaat.
 • Is de primer droog, kunt u de betonvloer coaten met vloercoating. Dit gaat met roller en kwast. U werkt het best in banen van gelijke breedte, van de muur tot in de richting van de deuropening.
 • Verdeel de verf gelijkmatig. Laat de eerste laag drogen. Geef de verf een etmaal de tijd.
 • Is de eerste verflaag droog, kunt u op gelijkaardige manier de tweede aanbrengen. Soms is een derde laag aangeraden, bijvoorbeeld bij betonvloeren die heel zwaar belast worden.
 • Om gladheid te voorkomen, bijvoorbeeld omdat u veel met vloeistoffen werkt, is het verstandig om een antislipmiddel aan te brengen. Hier leest u hoe u een antislip op een betonvloer maakt.
 • Een betonvloer is 24 uur na het verven beloopbaar, na 48 uur licht te belasten en na een week volledig te gebruiken.

Lees voor meer details en productadvies onze werkwijzer betonvloer verven.

Producten betonvloer coaten

Er zijn veel verschillende soorten vloercoatings. Welke betonverf voor uw situatie geschikt is, ligt sterk aan de manier waarop de vloer wordt gebruikt.

Epoxy coatings zien we vaak in bedrijfsruimtes, zoals garages of ruimtes waarin chemische stoffen worden gebruikt, maar ook in ziekenhuizen en fabriekshallen.

Een alternatief zijn polyurethaan (PU) coatings. Ook deze zijn zeer duurzaam en geven een hard oppervlak. Het voordeel van PU-coatings is dat ze niet vergelen door warmte of zonlicht. Ze zijn dus zeer kleurvast. Dit maakt ze een populaire keuze voor thuisgebruik en andere locaties waar een langdurig mooi uiterlijk op prijs wordt gesteld.

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten en beantwoordt alle vragen over het coaten van beton. Bel ons gerust voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.