Top tips voor betonvloer verven

Een betonvloer verven doe je niet elke dag. Zie je er tegenop? Heb je veel vragen? Met onderstaande tips wordt het een stuk gemakkelijker.

Vooraf even dit. Het woord betonvloer wordt soms ook gebruikt voor cementdekvloeren. Voor een leek is het onderscheid niet altijd te zien. Maar als je aan de slag gaat met vloercoatings maakt het wel verschil. Daarom: hieronder hebben we het over échte betonvloeren. Op deze pagina vind je alles over cementdekvloeren.

Laat een nieuwe betonvloer voldoende lang drogen

Een nieuwe betonvloer moet ongeveer vier tot acht weken drogen, afhankelijk van de dikte. Pas als de vloer droog is, kan je hem verven. Je controleert het vochtgehalte van het beton door er plasticfolie op te bevestigen met plakband. Trek na 24 uur los. Zie je condens, is het beton nog niet droog genoeg.

Schuren is een essentieel deel van de voorbehandeling

Een betonvloer verven lukt niet zonder voorbehandeling. Soms is de vloer te glad, maar vaker te ruw. Daarom moet je de vloer eerst schuren. Echt beton is heel hard en moet je bewerken met een diamantschuurmachine. Is de vloer te glad, kan je hem opruwen met een staalborstel.

Vergeet niet om de vloer te ontvetten

Een van de belangrijkste redenen van problemen met vloercoatings is achtergebleven vet. Daarom moet een betonvloer voor het verven goed worden schoongemaakt. Gebruik hierbij een ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Vervolgens naspoelen met schoon water.

Breng eerst een primer aan

Een primer (grondverf) werkt stofbindend en verbetert de hechting van de coating. Gebruik voor een transparante afwerking (betonlook) een 1-componentsprimer. Deze geeft geen zichtbare rolbanen. In andere situaties adviseren we 2-componenentenprimer. Lees meer over primers in onze handleiding voor vloercoatings.

Betonvloer verven? Kies voor twee lagen topcoating!

Soms bezuinigen mensen op vloercoatings en brengen ze maar een laag topcoating aan als ze een betonvloer verven. Maar voor een goede dekking en voldoende duurzaamheid zijn twee lagen essentieel. Breng je een dekkende kleur aan, kan je bij zwaar belaste vloeren een extra transparante toplaag overwegen. Volg hierbij onze werkwijzer betonvloer verven.

Nog vragen over betonvloeren verven, of wil je weten welke vloercoatings wij voor beton aanraden, bel ons dan op 06 268 392 79.