Grindvloer in nieuwbouw verven

Een grindvloer in nieuwbouw verven is minder vreemd dan het lijkt. De typische structuur van een grindvloer blijft zichtbaar, terwijl je wel de voordelen van bescherming met vloercoating hebt. Volg wel de instructies als je vloercoatings op grindvloeren aanbrengt.

Twee soorten grindvloeren

Grindvloeren bestaan al lang, maar worden de laatste jaren steeds populairder. Er wordt soms al van een trend gesproken. Ze hebben een bijzondere uitstraling: al die samengeperste steentjes. Er zijn twee soorten grindvloeren:

 • Gesloten of gesealde grindvloeren: de vloer heeft een transparante toplaag die het indringen van vocht en vuil verhindert. Nadeel is dat de toplaag vergeelt.
 • Open grindvloeren: geen toplaag, waardoor de vloer gevoeliger is voor vocht en vuil. Deze blijft wel de oorspronkelijke kleur behouden.

Door een open grindvloer in nieuwbouw te verven met een dekkende vloercoating geef je een nieuwe kleur én bescherming aan het grind. Een gesealde grindvloer gaat op den duur verkleuren omdat deze is gevuld met epoxy-hars. Epoxy is sterk, maar niet goed bestand tegen UV-licht. De verkleuring is voor veel mensen reden om de gesealde grindvloer uiteindelijk dekkend te gaan schilderen. Natuurlijk kun je gesealde grindvloer ook al in een vroeg stadium verven, bijvoorbeeld met een transparante UV-bestendige polyurethaancoating. Ook dan voorkom je dat deze vergeelt door zonlicht. 

Grindvloer in nieuwbouw coaten: waarop letten

Ga je een coating op een grindvloer aanbrengen, moet je wel een paar dingen bedenken:

 • Een open grindvloer is sterk zuigend. Het verbruik is daardoor hoger. Met 1 kg verf kunt u ongeveer 4 m2 verven. Een primer is echter niet nodig.
 • Het is aangeraden om op een gesloten of gesealde grindvloer wel een primer aan te brengen. Het verbruik ligt op ongeveer 7 m2 per kg verf.
 • Denk bij het maken van je keuze aan het onderhoud van grindvloeren.
 • Een epoxy grindvloer coating legt een goede basis.
 • In een ruimte met vloerverwarming of veel lichtinval, zoals de meeste woonkamers, kies je hierna het best voor een polyurethaan-toplaag. Een PU-coating vergeelt niet, dus blijft langer kleurvast.

Vloercoating kan je gemakkelijk overschilderen. Het is dus een flexibele oplossing. Heb je genoeg van een kleur, kan je gemakkelijk een nieuwe aanbrengen. Het vervangen van een grindvloer of het aanbrengen van een gietvloer is een veel duurdere oplossing die ook praktisch veel meer voeten in de aarde heeft.

Werkwijze vloercoatings voor grindvloeren

Het aanbrengen van vloercoatings op grindvloeren gaat als volgt:

 • Controleer de vloer op beschadigingen en oneffenheden.
 • Herstel waar nodig met 2-componentenplamuur.
 • Grondig reinigen en ontvetten met gespecialiseerde zeep, eventueel met boenmachine en waterstofzuiger.
 • Breng een laag primer aan bij gesloten grindvloeren.
 • Afwerken met twee of drie lagen vloercoating.

Meer details vind je in onze werkwijzer grindvloer verven.

Wil je gericht advies over het verven van grindvloeren in nieuwbouw, bel ons dan voor meer informatie: 06 268 392 79.