Linoleum schilderen: zo doe je dat

Linoleum schilderen is niet moeilijk. Het vraagt wel enige tijd, maar nauwelijks speciale vaardigheden. Tachtig procent van onze klanten doen het gewoon zelf. Hieronder vertellen we waarop je moet letten.

Eerst vooraf, gaat het over linoleum verven, dan gaat het even goed over Marmoleum schilderen. Marmoleum is een merknaam van Forbo, de voornaamste fabrikant van linoleumvloeren.

Linoleum schilderen: waarom en waarmee

Waarom zou je linoleum schilderen? De reden is meestal esthetisch. De kleur is niet meer van deze tijd, er zit een patroon op dat je niet mooi vindt of de vloer is door gebruik lelijk geworden. Soms zitten er beschadigingen in. Gelukkig is linoleum herstellen vrij eenvoudig.

Als je kunststofcoating gebruikt, kan je linoleum of Marmoleum verven zonder een primer te gebruiken. Ook schuren is niet per se nodig, al kan schuren wel helpen om krasjes weg te werken op vloeren met slijtagesporen. Gebruik in dat geval schuurkorrel 100, maar wel pas nadat de vloer gereinigd is met een speciale vloerstripper. Deze zeep haalt de oude waslaag los en dat is nodig om de verf voldoende hechting te geven. Dweil de vloer een keer na met schoon water.

Kunststofcoating aanbrengen

Zodra de vloer droog is kan er geschilderd worden. De kunststofcoating is een 2-componentenverf. Dat wil zeggen dat je de inhoud van het tweede blik/component mengt met de inhoud van het eerste. Gebruik hiervoor een langzaam roterende boormachine. Na twee minuutjes heb je het juiste mengsel.

Let op dat de potlife officieel maar een uur is. Dit wil zeggen dat de gemengde verf na een uur niet meer goed verwerkbaar is, omdat deze al hard begint te worden. Bedenk dus van tevoren hoeveel je nodig hebt en wat je in een uur kunt of wilt schilderen. Meet dan af hoeveel je moet mengen. Dit kan eenvoudig door een duimstok in component A te zetten en dan in component B. Hanteer in beide gevallen dezelfde verhouding.

Schilderen in kleuren

De kunststofcoating kan in alle RAL-kleuren geleverd worden. Het zijn wel altijd effen kleuren. Linoleumvloeren zijn van zichzelf altijd gemêleerd. Dat effect verlies je. Een mix van kleuren is bij het rollen van 2-componentenverf niet mogelijk.

Marmoleumvloeren zuigen niet omdat ze dicht van structuur zijn. Hierdoor vloeien de coatings altijd mooi uit. Voorwaarde is wel dat je de juiste hoeveelheid gebruikt. De verwerking van de kunststofcoating is 1 kg op 10m2. Gebruik ook zo veel. Dan heb je de ideale dikte. Bij te dun rollen kan de coating niet vloeien, kunnen er rolbanen ontstaan en is de laag niet duurzaam. Volg verder altijd onze werkwijzer linoleum verven.

Bedenk dat een vloercoating wel slijtvast is, maar nooit honderd procent bestand tegen krassen. Door de poten van meubilair te voorzien van viltjes kan je de kans op beschadigingen wel beperken.
Je kunt dit soort vloeren na een paar jaar opnieuw schilderen, desgewenst in een andere kleur. Linoleum is heel duurzaam, en het is meestal zonde om zulke vloeren eruit te trekken.

Meer weten over Marmoleum verven of linoleum schilderen? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.