Vloertegels renoveren: tips en advies

Vloertegels renoveren kun je op verschillende manieren doen. De eenvoudigste en goedkoopste manier is het schilderen van een tegelvloer. Hoewel je weleens hoort dat je tegels niet kan verven, is dit zeker niet waar. Maar je moet natuurlijk wel weten waarop je moet letten. Hieronder leggen we het uit.

Vloertegels schilderen betekent dat je een effen uitstraling krijgt, ofwel een enkele kleur. Ook de voegen worden geverfd. Het is niet mogelijk om die te ontzien: mooi afplakken en er perfect omheen verven gaat nooit goed bij voegen tussen tegels. De structuur van de tegel blijf je wel zien. Uiteindelijk is een coating niet dikker dan 1 mm, dus eventueel reliëf blijft zichtbaar.

Waarop letten bij het schilderen van vloertegels

Eerst moet je een tegelvloer grondig ontvetten. Vet houdt de hechting van primer en toplagen tegen. Veel van dat vet is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Gebruik daarom een krachtig product. Lees meer over tegelvloeren ontvetten.

De primer (grondverf) is allesbepalend. Meer nog dan bij andere soorten vloeren. Een primer bepaalt de hechting van de verflaag op de tegel. Kies je een verkeerde primer of breng je de primer niet goed aan, zal de coating dus niet houden.

Soort primer bij vloertegels renoveren

Wanneer gebruik je dan welke primer?

Dit hangt af van het type tegel. Binnenshuis zien we vaak geglazuurde tegels. Dit zijn tegels met een hard, glimmend laagje bovenop. Als hier water op komt, blijft het gewoon liggen totdat je het opdoet of het verdampt. Je hebt ook andere harde tegels die geen water doorlaten. En verder zijn er nog poreuze tegels die wel water opnemen. Zulke poreuze tegels zien we veel buiten, maar ook wel binnenshuis.

Voor geglazuurde en harde tegels die geen water doorlaten, heb je een speciale tegelprimer nodig. Die werkt als een lijmlaag. De primer moet flinterdun worden aangebracht. Na een uur moet deze grondlaag wordt overgeverfd met de eerste laag coating. De tweede verflaag kan een dag later. Volg altijd onze werkwijzer vloertegels verven.

Op een poreuze, “open” tegel gebruik je een 2-componentenprimer. Tien uur later kan de eerste kleurlaag worden aangebracht, de tweede komt de volgende dag.

Ben je niet zeker wat voor soort tegelvloer je hebt? Doe dan wat water erop en kijk wat er gebeurt. Blijf het water erop liggen, als een plasje of een parel, dan heb je een tegelprimer nodig. Trekt het water erin, kies je de 2-componentenprimer.

Type vloercoating voor vloertegels

Heb je een tegelvloer waar een vloerverwarming onder zit, of is de vloer in een ruimte die veel zonlicht krijgt, werk je de vloer het best af met een polyurethaan-coating. Deze is warmte- en UV-bestendig. In koude, donkere ruimtes kan je een epoxy-coating gebruiken.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het renoveren van vloertegels, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.