Vloertegels verven: 3 Tips voor een topresultaat

Vloertegels verven is gemakkelijker dan veel mensen denken. Toch zijn er een paar zaken waaraan je moet denken voordat je de tegelvloer van een vloercoating voorziet. Hier volgen drie belangrijke tips waarmee je verzekerd bent van een prachtig resultaat.

1. Bepaal wat voor soort vloertegels je gaat verven

Alle soorten vloertegels zijn te schilderen, ook geverniste, natuurstenen of betonnen tegels. Maar voor de keuze van de producten en de juiste werkwijze moet je eerst uitzoeken of het om poreuze of niet-poreuze vloertegels gaat.

Daar is een handig trucje voor. Sprenkel wat water op de tegel. Wat gebeurt er? Zie je het water in de ondergrond verdwijnen, heb je een poreuze vloertegel. Blijven de druppels als pareltjes op de tegel liggen, is de ondergrond niet-poreus.

2. Kies de juiste vloercoatings

Je weet nu welk type tegelvloer je hebt? Dit is belangrijk bij het kiezen van de juiste producten.

Voor het schilderen van niet-poreuze vloertegels adviseren we:

Voor het schilderen van poreuze vloertegels adviseren we:

Je ziet het verschil: bij vloertegels verven is de keuze van de primer doorslaggevend voor het eindresultaat.

Voor de benodigdheden adviseren we afplaktape voor de randen en plinten, een nieuwe vachtroller voor elke verflaag, een doek als je Tegelprimer aanbrengt, een verfbak voor het mengen van de 2-componentenverf en een kwastje voor hoeken die onbereikbaar zijn voor rollers.

3. Ga bij vloertegels verven systematisch te werkwijze

Vloertegels verven is niet moeilijk, als je stapsgewijs werkt.

  1. Eerst moeten de tegels grondig worden gereinigd. Gebruik hiervoor een industriële zeep die goed ontvet zoals Inno Vloerreiniger. Ook de voegen tussen de tegels moeten worden schoongemaakt. Goed dweilen en nadien nog eens dweilen met alleen water. Dan laten drogen.
  2. Breng de primer aan. De 2-componentenprimer rol je gewoon uit met een roller. Gebruik je een tegelprimer op een harde, geglazuurde tegelvloer, dan gaat dit prima met een doek. Tegelprimer wordt heel dun aangebracht!
  3. Breng de eerste laag vloercoating aan. Let op: gebruik je Tegelprimer, moet de eerste laag vloercoating binnen het uur worden aangebracht. Gebruik je een 2-componentenprimer, breng je de eerste laag vloercoating de volgende dag aan. Denk aan de beperkte verwerkingstijd en het aanbevolen verbruik van de coating. Breng de verf niet te dik aan, ook niet te dun.
  4. De tweede laag vloercoating volgt een dag later. Laat de verf hierna enkele dagen drogen. Je kunt er wel al na een dag op lopen, maar pas na een week is de vloer maximaal te belasten.

Voor meer details, verwijzen we je naar onze werkwijzer vloertegels verven.

Meer weten over vloertegels verven?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor tegelvloeren en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.