Vloertegels verven: hoe doe je dat?

Vloertegels verven is een gemakkelijke, snelle en betaalbare manier om een tegelvloer op te frissen. Maar welke verf heb je ervoor nodig? Wat mag je zeker niet vergeten? En hoe doe je dat: vloertegels verven?

Tegelvloeren komen we op veel plaatsen tegen: in keukens en badkamers, maar ook in woonkamers, bijkeukens, kelders, soms zelfs slaapkamers. Ze gaan enorm lang mee en schoonhouden is simpel. Maar soms heb je genoeg van hoe ze eruit zien. Vloertegels verven is dan een aantrekkelijke optie.

Belangrijk om te onthouden

Bij het schilderen van tegelvloeren maken we onderscheid tussen twee soorten vloertegels:

  • Poreuze tegels: Als hier water op komt, trekt het er gelijk in. Dit soort tegels zien we veel buitenshuis, maar soms ook binnen. Voor poreuze tegels gebruik je een 2-componentenprimer.
  • Niet-poreuze tegels: Water blijft erop liggen totdat het verdampt of weggeveegd wordt. Meestal zijn deze tegels voorzien van een harde glazuurlaag. Dit soort vloertegels zien we veel in badkamers en elders in huis. Voor niet-poreuze tegels gebruik je een speciale tegelprimer.

Vloertegels verven in drie stappen

1. Vloertegels grondig voorbehandelen

Het is heel belangijk om tegels te ontvetten voordat je ze gaat verven. Vooral huidvet blijft binnenshuis snel aan vloertegels plakken. Vet verhindert de hechting van vloercoatings. Gebruik daarom een speciale, krachtige ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Vermijd schoonmaakmiddelen met ammoniak.

Gladde, harde, niet-poreuze tegels die met tegelprimer worden behandeld hoeven niet geschuurd te worden. Bij poreuze tegels kan licht opschuren de hechting wel verbeteren.

2. Breng de eerste laag primer aan

Tegelprimer is een speciaal product voor vloertegels dat flinterdun moet worden aangebracht. Met een liter doe je 25 m2, dus het is zeer zuinig in gebruik. Opbrengen gaat het best met een doek. Hierna moet je binnen een uur de eerste laag vloercoating aanbrengen.

Gebruik je 2-componentenprimer, dan doe je dit met een vachtroller. Hierna moet je tot de volgende dag wachten met de eerste laag vloercoating.

3. Breng minimaal twee lagen vloercoating aan

Voor vloertegels verven in huis raden we Inno Topcoat 2K Kleur aan. Dit is een hoge kwaliteit 2-componentenverf die niet vergeelt door warmte en zonlicht. Hierdoor is de verf geschikt voor vloerverwarming en ruimtes die veel lichtinval hebben. Houd er rekening mee dat je de componenten A en B direct voor gebruik moet mengen. Je hebt hierna ruim een uur om de coating aan te brengen. Meng dus nooit meer dan je in deze tijd kunt verwerken. Er is ook een transparante versie.

Voor meer details, verwijzen we je naar onze werkwijzer vloertegels verven.

Wil je een antisliplaag, meng dan antislipkorrels in de eerste laag vloercoating. Doe de tweede laag zonder. Eventueel kan je een transparante toplaag aanbrengen over de gekleurde lagen. Dit is met name aangeraden bij vloeren die zwaar belast worden, of wanneer je bijvoorbeeld honden hebt.

Meer weten over vloertegels verven?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor tegelvloeren en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.