Vlekken en ontvetten van de vloer

Een betonvloer ontvetten of vlekken verwijderen alvorens u begint is belangrijk. Het moet bovenaan het lijstje staan bij iedereen die een vloercoating wil aanbrengen.

Waarom moet ik een vloer ontvetten?

Vet vormt een filter tussen de nieuwe vloercoating en de vloer. Het is dus logisch dat het een goede hechting belemmert. Ook kan het tot kleurverschillen leiden en dan wordt uw vloer vlekkerig. Dit kan uw nieuwe, strakke vloer direct ontsieren. Vetvlekken verhinderen ook een goede hechting van nieuwe vloercoating. Maar bedenk dat er ook andere verontreinigingen kunnen zijn die hechting belemmeren (bijvoorbeeld olie, cementsluier, e.d.). 

Kortom, bereid uw vloer goed voor alvorens u start. Voorbehandelen is essentieel voor een goed eindresultaat. Een vloer wassen doet u met een ontvettende zeep. Gebruik bij voorkeur een professionele vloerreiniger. Dit is een sterk verschralende en ontvettende zeep. Deze werkt beter dan het gemiddelde product uit de supermarkt. Uiteraard moet de vloer hierna goed drogen. Ook is ventilatie zeer gewenst.

Voor kunststoffen zoals linoleum, vinyl en laminaat is er speciale ontvettende zeep.

Kan ik ammoniak gebruiken?

Veel mensen gebruiken een ammoniakoplossing. Dit is een sterker middel. Het nadeel van ammoniak is dat het stinkt. Het voordeel is dat ammoniak vervliegt. Toch raden we dit meestal af. Als het oplosmiddel verdampt, blijft er vaak nog een deel van het vet/vuil achter. En zeker bij grote binnenruimten die stevig verontreinigd zijn, kunnen oplosmiddelen u ook ernstig de adem benemen. Wij raden liever een specifieke zeep aan, speciaal voor dit soort situaties. 

Hoe verwijder ik verse vetvlekken?

Verse (vet)vlekken op een vloer kunt u ook met een absorberende stof verwijderen. Kattenbakkorrels zijn vaak erg effectief in het bestrijden van verse vetvlekken omdat ze een groot absorberend vermogen hebben. U kunt dus de korrels ook voor het verwijderen van zulke vlekken gebruiken. U dekt de vlek een etmaal af en veegt daarna de korrels op. Vervolgens wast u met water en zeep. U kunt dit ook toepassen als u olie morst: deppen met papier of doek en dan de korrels erop.

Bij oude vetvlekken kan het beter zijn te schuren. Bij extreme omstandigheden kunt u dat uitbesteden aan een bedrijf. 

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier