Veel voorkomende problemem met vloercoatings

Vloercoatings aanbrengen is op zich niet moeilijk als u de instructies volgt. Maar soms duiken er toch problemen op. Hieronder leggen we uit wat de oorzaak is, en wat u eraan kan doen.

De coating wordt donkerder na het opbrengen. Hoe kan dat?

Dit ligt aan de primer. Een 2-componentenprimer maakt de ondergrond altijd wat donkerder. Een 1-componentsprimer maakt de vloer niet donkerder en is daarmee ook heel geschikt voor vloeren die transparant en kleurloos afgewerkt worden. Een 2-componentenprimer is wel beter bestand tegen vocht.

De coating is melkwit na mengen in plaats van transparant.

Dit is niet abnormaal. Transparante 2-componentenprimers of topcoatings slaan vaak wit uit nadat ze gemengd zijn. Als de verf op de vloer wordt aangebracht wordt de coating echter transparant.

Wat gebeurt er als ik de coating te dun of te dik aanbreng?

Als een coating te dik wordt aangebracht kan het zijn dat een melkwitte substantie en/of luchtbellen in het mengsel blijven zitten en opdrogen. Bij te dun opbrengen krijg je mogelijk slechte hechting of bescherming en rolbanen.

Waarom moet je niet te intensief mengen bij een coating?

Er moet altijd rustig gemengd worden. Bij te wild mengen sla je luchtbellen in de verf. Mengen gebeurt het beste met een verfmixer op een laag roterende stand, zo'n twee tot drie minuten. Een kleine hoeveelheid tot 1 liter kan gemengd worden met de hand. Bij grotere verpakkingen is het raadzaam om te mengen met een boormachine met een verfmixer (spindeltje).

Wat moet ik doen met vlekken op de coating?

Chemisch resistent 2-componentencoatings hebben met de meest stoffen geen problemen. Toch kunnen er weleens vlekken ontstaan. Vooral ontkalkingsmiddelen en producten met veel kleurstoffen kunnen vlekken achterlaten. Het beste is om ze meteen af te nemen als ze op de vloer terechtkomen.

Wat doe ik als ik te lang heb gewacht met de tweede laag vloercoating?

Als er tussen de eerste en tweede kleurlaag meer dan 24 uur zit, is het verstandig om de eerste laag lichtjes op te schuren voordat u de tweede laag aanbrengt. Dit verbetert de hechting.

Welke coating moet ik kiezen als ik verschillende soorten ondergrond in één ruimte heb?

De toplaag maakt in dit geval niet veel verschil. Het type primer dat u gaat gebruiken is veel belangrijker. Voor gladde, harde, geglazuurde tegels moet een speciale tegelprimer worden gebruikt. Voor andere vloertypes is er keus uit primers met 1 component (ideaal voor transparante afwerking) en met 2 componenten (geschikt voor dekkend afwerken). Bij de toplaag kiest u tussen PU (beste keus voor vloerverwarming) en epoxy (prima voor koude ruimtes).