Cementdekvloer afwerken met vloercoatings

Een cementdekvloer afwerken betekent dat je de ondergrond voorbereidt op bescherming en verfraaiing met een vloercoating, en daarna de coating aanbrengt. Hier leggen we uit wat er mogelijk is.

Een cementdekvloer is geen dragende vloer, maar een mengsel van zandcementspecie dat over de ondervloer wordt uitgesmeerd. Dit soort vloer wordt ook wel een zandcementvloer genoemd. In eerste instantie is de vloer soms nogal ruw. Voor het verven van de cementdekvloer, of het leggen van een vloerbedekking, kan je de vloer op twee verschillende manieren voorbereiden:

  • pleisteren van de vloer
  • vlinderen van de vloer

Pleisteren of vlinderen van cementdekvloer

Pleisteren betekent dat je een cementpap verspreidt over de cementvloer. Dit gebeurt nat in nat: de cementdekvloer is nog nat, en ook de pleisterpap is nat. Het resultaat is een vloer met een heel stoer uiterlijk. Het is te vergelijken met het stucen van een muur.

Vlinderen is polijsten met een vlindermachine. Dit veroorzaakt een vlinderachtig patroon. Vandaar de naam. De vloer krijgt een glad en egaal uiterlijk, en wordt beter bestand tegen slijtage. Het zit qua look dicht bij de ruwe vloer, maar oogt wel mooier.

Cementdekvloer afwerken met vloercoating

In beide gevallen moet de cementdekvloer gecoat worden voor afwerking. Dit doe je door een primer aan te brengen, gevolgd door een hoge kwaliteit coating. Bij de keuze van de vloerverf is het belangrijk om te weten of er vloerverwarming is, en of de ruimte veel lichtinval heeft. Is dat het geval, adviseren we altijd een 2-componentenverf op basis van polyurethaan te kiezen. Anders dan epoxy, is PU-verf heel goed bestand tegen zonlicht en warmte.

Een cementdekvloer afwerken met verf is zeker niet moeilijk. Onze handleiding voor vloercoatings geeft alle nodige details. Pleisteren of vlinderen vraagt wel de nodige speciale vaardigheden en besteed je beter uit aan vakmensen.

Voor vragen over het afwerken van cementdekvloeren, mag je ons altijd bellen op 06 268 392 79.