Onderhoud van grindvloeren: waarom het vaak leidt tot verven

Het onderhoud van grindvloeren is op zich niet moeilijk. Maar het type grindvloer speelt wel een rol. Vloeren met een gesloten structuur blijken weliswaar gemakkelijker schoon te maken, ze worden wel sneller als lelijk en versleten ervaren. Een vloercoating is een mogelijke oplossing.

Het voordeel van een gesloten grindvloer is dat je hem eenvoudig kunt reinigen. Bovenop het grindtapijt is immers een transparant toplaagje aangebracht waardoor vuil én schoonmaakproducten niet tussen de kiezels terechtkomen. Dat is handig, maar… het vulmiddel dat de steentjes bij elkaar houdt is op basis van epoxy. Dit is een voortreffelijk kunsthars met één serieus nadeel: epoxy verkleurt (of beter: vergeelt) onder invloed van zonlicht. Daardoor kan het lijken dat het onderhoud van de grindvloer niets heeft uitgemaakt. Het oppervlak lijkt door de verkleuring nog steeds vies, en ziet er na verloop van tijd sowieso gelig uit.

Bij een open grindvloer heb je dat probleem niet. Het reinigen van de grindvloer met een open structuur is lastiger, maar omdat er geen epoxy is gebruikt, zie je geen verkleuring. Regelmatig onderhoud van de grindvloer houdt deze in goede conditie.

Genoeg van onderhoud? Grindvloeren kan je ook verven!

Een vloercoating kan een grindvloer weer helemaal opfrissen. Vooral als de vloer vergeeld is, snak je op den duur naar iets nieuws. De complete vloer vervangen is voor de meeste mensen geen optie. Een coating is daarentegen snel aangebracht en een stuk goedkoper dan een nieuwe grindvloer.

Een speciale grindvloercoating kan je bij grindvloeren met een open structuur direct zonder primer aanbrengen. Wel altijd twee lagen doen. Alle RAL-kleuren zijn mogelijk. Grindvloeren verven is op zich niet moeilijk. Houd er wel rekening mee dat een open grindvloer meer verf verbruikt dan een gesloten type. Na het schilderen van de grindvloer blijf je de structuur goed zien. Alleen wordt hij dekkend en effen van kleur. Bij gesloten grindvloeren raden we aan om vooraf een 2-componentenprimer te gebruiken. Deze geeft de coating een betere hechting.

Meer weten over grindvloeren?

Onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings geeft veel nuttige tips over vloeren verven.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het egaliseren, reinigen of verven van grindvloeren. Wij vertellen graag welke reinigingsmiddelen en vloercoatings hiervoor geschikt zijn.