Werkwijzer & Producten voor vinylvloer verven

U wilt vinyl verven? Dat kan met de juiste vinylcoatings. Vinylvloeren worden gemaakt van de kunststof polyvinylchloride ofwel pvc. Het materiaal bestaat uit meerdere lagen. De bovenste laag is meestal doorzichtige, soms glimmend, soms dof. Vinyl (ook wel zeil in de volksmond) is slijtvast en kan gemakkelijk geverfd worden. Wij raden onderstaande vloercoatings. Een vinylvloer aanbrengen kan zowel zelf gedaan worden als door een professionele schilder. Hulp nodig? Bel gerust voor advies.

Planning voor vinyl verven

Bij gebruik van een vloercoating voor vinylvloeren, duren de werkzaamheden minimaal twee dagen: een voor elke laag. Een primer is niet nodig. Brengt u een transparante toplaag aan, komt er een dag bij. Geef de verf tijd om uit te harden. Pas geverfd vinyl zijn na 5 tot 7 dagen weer volledig belastbaar.

vinylvloer verven

Aanbevolen producten voor pvc-vloer verven

Gewone vloerverf geeft mogelijk hechtingsproblemen bij vinylvloeren. Daarom moet u een speciale kunststofcoating gebruiken. Deze is ook geschikt voor laminaat en linoleum. Een primer is afgeraden als u onderstaande producten gebruikt.

Inno Vloerstripper: multifunctioneel schoonmaakmiddel voor het veilig strippen en grondig ontvetten van vinyl, verwijderen van waslagen en het moeiteloos reinigen van zwaar vervuilde waterbestendige oppervlakken.

Inno Kunststofcoating: vloercoating speciaal voor vinyl en andere kunststof oppervlakken. Zowel dekkend als transparant leverbaar. Geen primer (grondverf) gebruiken, als u de vloer grondig hebt ontvet en ontwaxt met de stripzeep.

Populaire kleuren voor een vinylvloer zijn:

Transparant NCS 0502-Y RAL 9016 RAL 9018

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

 

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van vloercoatings op kunststoffen zoals vinyl, de benodigdheden, werkwijze en veel meer. Lees ook altijd de technische informatie bij de producten.

Inspectie en voorbehandeling

Elke verfklus begint met een inspectie van de vloer. Controleer op scheuren of gaten. Deze kunt u herstellen met 2-componentenplamuur. Hierna moet u de vinylvloer ontvetten en ontdoen van eventuele waslagen. Gebruik hiervoor de vloerstripper. Vervolgens licht schuren (korrel 240) en dan afwerken met twee lagen coating.

Heeft u een...

Eerder geverfde vinylvloer: Is de verflaag nog in goede staat, dan hoeft u deze niet te verwijderen. Wel grondig reinigen en dan mat schuren voordat u nieuwe vinylverf aanbrengt.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller bedoeld voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Laat de Vloerfix drogen en schuur daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Voorkom problemen met slechte hechting. Meestal ontstaan ze door een fout bij de voorbehandeling of het aanbrengen van de vloercoating. Lees daarom onze handleiding en de technische datasheet bij de producten.
 • Gaat u vinyl verven, gebruik dan nooit gewone vloerverf, maar alleen een echte kunststofcoating. Gewone verf hecht slecht op vinyl. Een primer is niet nodig.
 • De vinylvloer moet goed ontvet worden. Gebruik hiervoor de vloerstripper. U verwijdert hiermee ook de waslagen. Goed naspoelen en drogen voordat u verder gaat.
 • Schuren verbetert de hechting. Te hard schuren is echter niet goed en kan schade veroorzaken: korrel 240 is meestal genoeg.
 • U kunt een schuurmachine huren bij de bouwmarkt of bij een verhuurder van gereedschap.
 • Hebt u vloerverwarming, dan moet u deze 24 uur voor de schilderklus uitzetten en achteraf geleidelijk inschakelen.
 • De eerste laag brengt u direct op de vinylvloer aan nadat u hebt geschuurd en gezogen. Voor de tweede laag kunt u het best een dag wachten. Dan is het oppervlak beloopbaar.
 • Zolang u de tweede laag binnen 72 uur na de eerste laag aanbrengt, hoeft u tussentijds niet meer te schuren.
 • Met een derde, transparante toplaag bovenop een gekleurde laag beschermt u de vloer extra tegen krassen. Niet per se noodzakelijk, maar wel aangeraden!
 • Kunststofcoatings zijn 2-componentenverf. Dit betekent dat u de componenten A en B vooraf mechanisch moet mengen. Dit doet u met een verfmixer op een boormachine. Kies voor een laag roterende stand.
 • De verwerkingstijd van kunststofverf voor vinyl is twee uur. Meng niet meer dan u in die tijd kunt verven.
 • Let op het aanbevolen verbruik. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten. Te dik aanbrengen verlengt de droogtijd, te dun geeft een slechte dekking.
 • Omdat 2-componentenverf al snel hard wordt, kunt u een roller maar voor één laag gebruiken. Bestelt u verf voor twee lagen, bestel dan minimaal twee rollers.
 • Spoel verfresten niet door de wc. Lever ze in op de aangewezen plek in uw gemeente.

Vloercoatings bestellen voor vinyl

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Nog vragen over vinyl verven? Bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.