Waarmee moet ik mijn zwembad verven?

Ga je een zwembad verven, kom je snel uit bij Vista zwembadverf. Dit is hét merk voor coatings in bassins. Er zijn echter drie soorten zwembadverf. Hoe weet je welke bij jouw ondergrond past? We leggen het uit.

Zwembad verven van onbehandeld beton

Zwembaden met een bodem van onbehandeld beton kan je verven met

  • chloorrubberverf (1-componentsverf voor zwembaden): wordt het best met de kwast aangebracht. Altijd twee lagen, met 12 uur tussenpoos.
  • of PU-zwembadverf (2-componentencoating): Twee lagen aanbrengen met tussendoor een droogtijd van 12-24 uur. Vooraf de ondergrond impregneren.

Belangrijk voor een goed resultaat:

  • Ondergrond moet minimaal vier weken oud zijn.
  • Breng een vochtscherm aan de buitenzijde van het bad aan.
  • Verwijder een eventueel aanwezige cement-slikhuid door stralen of schuren.
  • Zorg voor een schone, droge ondergrond.
  • Slecht zuigend beton moet vooraf gestraald of geschuurd worden.
  • Doe de plakbandtest om het vochtgehalte van de ondergrond te meten.

Eerder geverfd zwembad opnieuw verven

Is een zwembad eerder geverfd met een chloorrubbercoating, dan moeten losse of niet hechtende lagen eerst worden verwijderd. Chloorrubberverf lost op met thinner. Altijd grondig naspoelen. Hierna de kale delen verven met Vista Zwembadverf, eventueel verdund. De instructies voor verdunning staan op de technische datasheet bij de verf. Na minimaal 12 uur drogen alles nog eens met onverdunde verf overschilderen.

Zwembaden die eerder zijn behandeld met een PU-coating herken je, omdat PU-verf niet oplost met thinner. Ook dit oppervlak moet vooraf grondig gereinigd worden. Schrobben met heet water is effectief. Losse coatingdelen moeten verwijderd worden en het is aanbevolen om nog glimmende delen dof te schuren. Bij een eerder geverfde, betonnen ondergrond moeten kale delen eerst worden geïmpregneerd. Breng daarna een laag Vista 2k Zwembad Basecoat aan. Laat 12 tot 24 uur drogen en werk dan af met een laag Vista 2k Zwembad Topcoat.

Polyester ondergrond

Ook hier moet de ondergrond eerst grondig worden schoongemaakt. Volg de aanwijzingen bij het reinigingsmiddel. Bij nieuw polyester is het verstandig eerst de lossingslagen af te wassen met Südwest Verdunning V33. Glimmende delen moeten dof geschuurd worden. Breng hierna een laag Vista 2k Zwembad Basecoat aan. Werk na 12-24 uur af met een laag Vista 2k Zwembad Topcoat.

Wanneer kan je weer zwemmen?

Een zwembad verven kost tijd, en zwembadverf heeft ook tijd nodig om te drogen. Gaat het om een buitenzwembad, moet je ook rekening houden met het weer.

Plan de werkzaamheden dus goed. Volg de weersverwachting en vermijd regenachtige dagen. Ga echter ook niet verven in de volle zon. Rustig, droog weer met een matige temperatuur is voor buiten verven het beste.

Vul het zwembad pas met water na twaalf droge dagen. Regendagen tellen niet mee: het moet echt droog zijn!

Meer weten over zwembad verven?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor zwembaden. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.