Werkwijzer en producten voor grindvloer verven

U wilt een grindvloer verven? Dat kan met de juiste grindvloer coating producten. Een grindvloer is een vloer die bestaat uit kleine grindkorrels die aan elkaar verbonden zijn met een kunsthars zoals epoxy. Een grindvloer noemen we soms ook siergrind, steentapijt, kiezelvloer of korreltapijt. Er zijn twee soorten: een open grindvloer en een gesloten grindvloer. Het verschil is belangrijk, want open grindvloeren zijn sterk zuigend en verbruiken meer verf. Hieronder leest u welke vloercoatings wij in welke situaties aanraden en waar u rekening mee moet houden. Een vloercoating aanbrengen kunt u zelf doen, maar een schildersbedrijf inschakelen kan ook. Advies nodig? Bel gerust voor vrijblijvend advies.

Planning voor grindvloer verven

Plan voor uw werkzaamheden twee tot drie dagen in: een dag voor de primer (alleen bij gesloten grindvloeren), twee voor de twee toplagen. Houd rekening met enkele dagen droogtijd. Een grindvloer met open structuur heeft mogelijk een derde laag nodig. Dit is een dag extra.

grindvloer verven

Aanbevolen coatings voor grindvloer verven

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar. Alleen nodig bij gesloten grindvloeren.

Grindvloer Coating: Oplosmiddelvrije coating speciaal voor grindvloeren en grindtegels. Op waterbasis. Is een 2-componentenverf op basis van epoxy, met een verwerkingstijd van 2,5 uur. Niet afsluiten na mengen.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente PU-coating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Alle kleuren mogelijk.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een grindvloer zijn:

Transparant RAL 7035 RAL 7016 RAL 5015

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over vloercoating aanbrengen, benodigdheden, vochtgehalte, temperatuur en veel meer. Lees ook de technische datasheet bij het product voordat u start.

Inspectie en voorbehandeling

Een grindvloer verven begint met een goede voorbehandeling. Controleer eerst de staat van de vloer. We zien grindvloeren zowel thuis als in bedrijfsruimtes. Elke grindvloer is anders en sommige open grindvloeren zijn nog “opener” dan andere. Check of er geen beschadigingen zijn en repareer ze indien nodig.

Hebt u een:

Gesloten grindvloer: deze is afgewerkt met een (vaak transparante) laag epoxy of acrylaat, en heeft een glad en dicht oppervlak. Vloeistoffen en stof blijven erop liggen. Grindvloeren met gesloten structuur worden ook gesealde grindvloeren genoemd. Het is aangeraden een primer aan te brengen op gesloten grindvloeren. Het verbruik van de coating ligt op ongeveer 7 m2 per kg verf.

Open grindvloer: dit is een niet afgewerkte vloer met nog kleine openingen tussen de korrels. Valt hier water of stof op, dan trekt dit snel in de vloer. Een open grindvloer is dus sterk zuigend. Het verbruik is daardoor hoger dan bij een grindvloer met gesloten structuur. U kunt met 1 kg verf ongeveer 4 m2 coaten. BIj een open structuur hebt u echter geen primer nodig.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor betonverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees daarom onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings en raadpleeg de technische informatie bij de producten. Zo voorkomt u fouten.
 • Uw vloer moet vrij zijn van stof en vet. Schrob de vloer met een sterke ontvetter zoals Inno Vloerreiniger en laat daarna enkele dagen drogen. Omdat open grindvloeren water opnemen, duurt het drogen langer dan bij gesloten vloeren.
 • Schuren van grindvloeren is alleen nodig als er een oude verflaag op zit. Losse verflagen moet u verwijderen.
 • Hebt u vloerverwarming, schakel deze dan 24 uur voor het coaten uit. Nadien langzaam de temperatuur verhogen, dus niet meteen vol open.
 • Een primer is aangeraden voor een gesealde grindvloer, maar niet nodig op een grindvloer met open structuur.
 • Kies bij vloerverwarming en in kamers met veel lichtinval voor een (eventueel transparante) afwerkingslaag op basis van polyurethaan. PU-coatings zijn warmtebestendig en vergelen niet door UV-licht.
 • U kunt ook een transparante toplaag over de grindvloercoating aanbrengen.
 • Laat de verf goed uitharden. Hoewel de vloer na 24 uur weer beloopbaar, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat u de vloer weer volledig kunt belasten.
 • Meng de coating zorgvuldig volgens de instructies. Mechanisch mengen doet u met een verfmixer op een (accu)boormachine.
 • Begin met verven in de linkerhoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar rechtsachter, eerst in een verticale baan en daar overheen een horizontale beweging. Zorg voor 2 cm overlap met elke nieuwe baan.
 • Houd u aan de verbruiksgegevens voor open en gesloten grindvloeren. Bij een open structuur hebt u 1 kg verf nodig voor 4 m2, bij een gesloten structuur 1 kg voor 7 m2.
 • Vloercoating moet in twee lagen worden aangebracht voor een optimaal resultaat. Bij open grindvloeren kunnen meer lagen nodig zijn door de sterkere zuiging.
 • Afplaktape haalt u weg voordat de verf helemaal droog is. Zo voorkomt u beschadigingen aan de verflaag. Is de coating intussen hard, snijd de tape dan in met een stanleymes en trek los.
 • We adviseren voor elke toplaag een nieuwe roller te gebruiken.
 • Coating over? Lever deze dan in bij het chemisch afval.

Vloercoatings bestellen voor grindvloeren

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een grindvloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.